دوره 5، شماره 7 - ( 1399 )                   جلد 5 شماره 7 صفحات 165-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moghadasi niya M. Tinguistic study of invitations in the cultural context of Iran and Iraq. JCSFA 2020; 5 (7) :139-165
مقدسی نیا مهدی، بابازاده اقدم عسکر، تکتبار فیروزجایی حسین، مضر الحلو فاطمه. بررسی و تحلیل دعوتنامه جشن ازدواج در بافت فرهنگی ایران و عراق. مطالعات تطبیقی فارسی و عربی. 1399; 5 (7) :139-165

1- دانشگاه قم
2- دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
دعوتنامه‌ها به عنوان ژانری زبانی، داده‌ای جامعه‌شناختی محسوب شده و شاخصی برای ارتباط میان پدیده‌های اجتماعی تلقی می‌گردد و با بررسی دعوتنامه‌های یک مقطع زمانی خاص می‌توان به گفتمانهای حاصل از پدیده‌های اجتماعی آن مقطع پی برد. این پژوهش تطبیقی، که با تکیه بر تحلیل ژانر و تحلیل انتقادی گفتمان انجام گرفته است می­کوشد ساختار دعوتنامه جشن ازدواج را، که به زبانهای عربی و فارسی نوشته شده است، بررسی کند و نقش ارزشهای اجتماعی و فرهنگی را در شکل دادن آن مورد بررسی قرار دهد. آشنایی با رویکردهای اجتماعی دو فرهنگ متفاوت، بررسی تأثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی بر دعوتنامه‌ها، مقایسه­ ساختار دعوتنامه‌ها و تبیین تأثیر پدیده‌های اجتماعی بر پدیده‌های زبانی از مهمترین اهداف این پژوهش است. از آنجا که این پژوهش به بررسی رویکردهای اجتماعی دو کشور پرداخته و سطح شناخت از فرهنگهای متفاوت را افزایش می‌دهد، ضروری به نظر می‌رسد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد اهمیت دادن به تنوع متن و شکل دعوتنامه جشن ازدواج در ایران نسبت به عراق برجسته‌تر، و القاب اکتسابی در عراق از اهمیت و جایگاه بیشتری برخوردار است. مقوله‌های مذهب و مردسالاری در ساختار دعوتنامه جشن ازدواج در دو فرهنگ نقشی اساسی دارد با این تفاوت که نقش این دو مقوله در دعوتنامه جشن ازدواج کشورهای عربی از ایران پر­رنگتر است.
دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1399/6/25 | انتشار: 1399/7/30