دوره 2، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 149-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

karamad R, mirzaineya H. The concept of “Freedom” in the poems of Nizar Qabbani & Ahmad Shamlu. JCSFA 2018; 2 (4) :125-149
کارآمد راضیه، میرزایی نیا حسین. مفهوم آزادی در اشعار نزار قبانی و احمد شاملو. مطالعات تطبیقی فارسی و عربی. 1396; 2 (4) :125-149

1- دانشگاه حکیم سبزواری
2- دانشگاه اصفهان
در فراز و نشیب‌های زندگی اجتماعی و ادبی نزار قبانی شاعر عرب و احمد شاملو شاعر ایرانی، وجوه اشتراک متعدّدی وجود دارد که این نوشتار به شیوه «ادبیات مقایسه‌ای» موضوع آزادی را در اشعار این دو شاعر بررسی می‌کند تا تفاوت و شباهت فکری آن دو در این موضوع به‌تصویرکشیده شود. مردم و حکّام در کسب و حفظ آزادی سهیم هستند که این دو شاعر به این دو مورد توجّه کرده و با استفاده از نماد و درهم‌آمیختن تغزل و مفاهیم سیاسی و اجتماعی، مفهوم موردنظر خود را ارائه کرده‌اند. شاملو، مردمِ آزادیخواه را ستوده است و فقر را نداشتن آزادی معرفی می‌کند. قبانی هم سعی می‌کند مردم سرزمینهای عربی را به اصلاح کارها خود فرا بخواند و بیشتر، سران کشورهای عربی را مقصر می‌داند ولی از فرد خاصی نام نمی‌برد و خطر یهود را هم متذکّر می‌شود. احمد شاملو و نزار قبانی، استبداد را محکوم می‌کنند و مبارزه مسلّحانه را یکی از راه‌های رسیدن به آزادی می‌دانند. هر دو از سکوت مردم در برابر ظلم، استبداد و بی‌عدالتی بیزارند و به همین دلیل، گاهی با سرزنش، گلایه، عتاب و تحقیر با مردم، سخن می‌گویند. صراحت، شفافیّت و سادگی اشعار قبانی و دیریابی شعر شاملو و بیان رمزآلود وی از جمله ویژگیهای این دو شاعر در ارائه مفهوم آزادی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مطالعات تطبیقی فارسی و عربی
دریافت: 1396/11/1 | پذیرش: 1397/12/11 | انتشار: 1398/5/24